FEMJUR Uppsala 10 år

FEMJUR UPPSALA 10 ÅR

FEMJUR Uppsalas krönika till uppmärksammande av 10-årsjubileumet 2024

Feministiska Juriststudenter Uppsala, förkortat FEMJUR, grundades i maj 2014. I år, 2024, har det gått tio år sedan dess. Ett decennium av studenter, förtroendevalda och feministiskt engagemang har passerat sedan starten och föreningen befinner sig i en förändrad värld. När nu 10 år har gått, känns det lämpligt att blicka tillbaka på några av de händelser som har spelat och fortsätter att spela roll för den feministiska och jämlika utvecklingen sedan FEMJUR Uppsala för första gången såg dagens ljus. Häng med!

2014 släpper den amerikanska författaren, universitetslektorn och feministen Roxane Gay sin bok Bad Feminist: en ärlig och öppen samling essäer som genomlyser och dissekerar allt från sexualitet och sexuellt våld, till kroppshets och hunger, till Chris Brown, vänskap kvinnor emellan och rasism. Ett stycke litteratur som öppnade upp för en mer inkluderande och intersektionell feminism.

2016 blev ett intensivt valår i USA. Republikanernas kandidat Donald Trump ledde en kampanjturné präglad av påhopp och hot mot sin motståndare, demokraternas Hillary Clinton (den första kvinnan i USA att väljas till presidentkandidat). Trumps uttalanden och inspelade röstklipp där det tydligt framgår hur han ser på kvinnor spreds som en löpeld, men lämnade inga bränder efter sig. Valet vann han. Vi ser i skrivande stund hur Trump står åtalad för 91 olika åtalspunkter, varav flera härrör från stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021, när missnöjda Trump-anhängare försökte sig på att storma USA:s demokratiska center för att ta tillbaka det påstått stulna valet. De dramatiska bilderna från stormningen fastnade på allas vår hornhinna och fick effekten att Trumps farliga uttalanden delvis hamnade i skymundan. Trots allt som Trump är och trots allt som han har gjort, är det mycket möjligt att han än en gång tar plats i Vita huset. Vad säger det om vår samtid? Vad säger det om vår framtid?

2017 slår #metoo ner som en bomb när kvinnor och flickor världen över tar bladet från munnen och öppet säger att ja, jag har också blivit utsatt för mäns sexuella våld. Rörelsen #metoo har rätteligen kallats för en feministisk revolution som riktade strålkastarljuset mot det våld som kvinnor, många gånger i påtvingad tystnad, genomlider och har genomlidit genom århundradena. Men givetvis inte utan backlash: ett antal förtalsrättegångar följde mot de kvinnor som satte namn på sina förövare. Män frågar i påtaglig förvirring om de ens får hälsa på kvinnor nu för tiden och kvinnor suckar trött. 

2021 får Sverige (som sista land i Norden) sin första kvinnliga statsminister när Magdalena Andersson axlar rollen. Samma år blir Kamala Harris USA:s vicepresident, och blir därmed simultant första kvinna, första afro-amerikanska, och första asiatisk-amerikanska person att inneha ämbetet i Amerikas förenade stater. 

2022 reser sig folket i Iran mot den förtryckande regimen efter att den unga kvinnan Mahsa Amini blivit bragd om livet av den iranska moralpolisen för att hon påstods bära sin hijab på fel sätt. Kampen för kvinnor och flickors rätt att själva välja vad de ska ha på sig blossar upp än en gång. Orden “Kvinna, liv, frihet” blir till slagord och protesterna pågår än. En tydlig parallell kan dras till Frankrike, där man året innan fattar beslut om att införa ett förbud för personer under 18 år att bära slöja. Det slår direkt mot många muslimska flickor. Än en gång ska det i lag regleras hur flickor och kvinnor ska klä sina kroppar. Ta på, ta av. I grunden är det samma tvingande problem.  

2023 tilldelas iranska Narges Mohammadi Nobels Fredspris för sitt långa arbete för kvinnors mänskliga rättigheter. Mohammadi kunde inte motta priset personligen då hon för sin kamp sitter fängslad i Evinfängelset i Teheran. 

Tidigt 2024 är Sverigedemokraterna (SD) - grundade av nazister, rasister och sexister - starkare än någonsin. Utspel om att skydda svenska kvinnor och åsikter som tydligt pekar mot en önskan om att inskränka aborträtten, blandas med fientliga uttalanden om att helt förbjuda muslimska symboler i det offentliga rummet. Men plötsligt reser partiledaren till Israel, staten som 1948 utropades till en judisk stat, till synes i syfte att knyta vänskapsband, samtidigt som det pågår en humanitär kris och omätligt palestinskt lidande i Gaza till följd av Israels krigföring. Kappan vänder fort.

Kampen för rätten till trygg abort pågår ständigt, och trots legalisering av abort i länder såsom Nordirland (2019) och det faktum att Mexicos högsta domstol 2023 slog fast att abortförbud stred mot konstitutionen, är denna grundläggande rättighet hotad. Efter att den amerikanska högsta domstolen fick en konservativ majoritet, rev den 2022 upp rättsfallet Roe v Wade, som slog fast att rätten till abort ingick i rätten till privatliv i den amerikanska konstitutionen. Efter det har flera stater i USA infört i princip totalförbud mot abort, inklusive i fall av våldtäkt (se som exempel Alabama, North och South Dakota, samt Texas). USA må i Kamala Harris ha fått sin första kvinnliga vicepresident, men kvinnors rätt att själva bestämma över sina kroppar är ännu inte säkrad.

Flera framsteg har även skett för HBTQI+personers rättigheter världen över. Som exempel kan nämnas att samkönade äktenskap legaliserades i Storbritannien 2014, i USA (på federal nivå) 2015, i Taiwan 2019 (som första land i Asien) och i Mexico 2022. Samtidigt finns det mycket kvar att göra på området för att stärka HBTQI+personers rättigheter. Vi minns de fruktansvärda terrordåden på gayklubben Pulse i Florida 2016 och under Oslos Pridefirande 2022. Vi hör högt uppsatta riksdagspolitikers lögner om att Pride skulle legitimera pedofili. Vägen är ännu lång att vandra.

FEMJUR består av jurister (och en och annan lantmätare). Det är värt att påminna om att när kvinnor fick rätt att avlägga akademisk examen 1873, så undantogs högre juridisk examen. Kvinnor förblev portade, på grund av en formulering i 1809 års regeringsform enligt vilken bara svenska män fick tillsättas till vissa högre tjänster, däribland domare och professorer. Det skulle dröja till 1968 innan Sverige med Ingrid Gärde Widemar fick ett kvinnligt justitieråd i HD. Först 1975 blev Anna Christensen Sveriges första kvinnliga professor i juridik. Det är inga avlägsna årtal. Idag är kvinnor i majoritet på landets olika juristprogram, men fortsatt underrepresenterade inom högre yrken och som delägare. Kurslitteraturen är skriven och fylld av män. Så vi fortsätter att kämpa för att se fler kvinnors namn. Vi får inte glömma vilka som kom före oss.

Den här lektionen i samtidshistoria visar på det faktum att kampen inte är över. Det finns mycket kvar att göra. Samtidigt som det görs dokumentärer där kvinnliga kändisar får upprättelse (se Britney Spears m.fl.), pumpar Andrew Tate ut sitt farliga budskap till unga pojkar världen över och indoktrinerar en ny generation män i kvinnohat. Podcast-världen svämmar över av vad som påstås vara manliga självhjälpsgurus (become an alpha male), som illa döljer att det i grunden mest är misogyni. Kvinnor har intagit höga ledande samhällspositioner, samtidigt som Donald Trump - en man som skrutit om att när det kommer till kvinnor så kan man grab ‘em by the pussy - på allvar kan bli USA:s president än en gång.

FEMJUR Uppsala är en studentförening på ett universitet i Sverige. Vi kan inte förändra världen på egen hand. Men vi kan göra - och har gjort - en del. Vi har gjort granskningar av kurslitteratur och seminariematerial, vi har genomfört undersökningar om studenters trygghet på programmet och ryktesspridning, vi har utvecklat Trygghetsventilen, ett kommunikationsverktyg för att bidra till att öka studenters trygghet och kommunikation med institutionen. Vi har kontinuerligt föreläsningar som syftar till att bredda perspektiven och ta in andra kunskaper än de som vi får ur kursböckerna. Vi påminner om att historien inte är förpassad till det förgångna - den finns här och nu och påverkar oss än. Feminismen måste leva vidare för att framsteg inte är skrivna i sten. De måste varje dag skyddas och värnas om. Försök att vrida klockan bakåt görs ständigt och vi måste stå stadigt på jämställdhetens väg.

FEMJUR Uppsala höjer sina glas och skålar för 10 år av feminism. Och vi fortsätter framåt.

//FEMJUR Uppsalas förtroendevalda, genom ordföranden, våren 2024.